Brobyggare öppnar fler vägar till Kungens kurva

3 mars, 2016

Förbifart Stockholm förbättrar tillgängligheten till Kungens kurva, även för gång- och cykeltrafikanter. I början av februari lyftes en ny gång- och cykelbro på plats av Trafikverket. Ett arbete som krävde att hela E4/E20 stängdes av nattetid.

Förberedelserna inför den nya gång- och cykelbron har varit omfattande, berättar Örjan Ehn, byggledare vid Trafikverket. Att förbättra en trafikplats i drift är långtifrån ett enkelt arbete, inte minst när det handlar om Sveriges genom tiderna största infrastrukturprojekt.

– Det är ett precisionkrävande arbete som kräver hög säkerhet. Denna gång- och cykelbro rymmer också fjärrvärme vilket gör den extra stor och komplex, säger Örjan Ehn.

All trafik leddes därför alternativa vägar förbi Heron City och Kungens kurva under natten. Ett av de största hoten för själva brolyftet var också omöjligt att värja sig för, berättar Örjan Ehn, nämligen vädret.

– Börjar det blåsa mer än nio sekundmeter så ställs allt liknande arbete in. Dessutom påverkar temperaturen själva stålkonstruktionen som kan röra sig flera centimeter. Blir glappet för stort så passar den helt enkelt inte, säger Örjan Ehn.

Dock lyckades brolyftet väl och invigningen planeras till i höst, då det blir ännu enklare att röra sig mellan Skärholmen och Kungens kurva.

På plats under natten fanns en hel del åskådare förutom de 25 personer som deltog i lyftet av den cirka 54 ton tunga bron med hjälp av en enorm mobilkran. Väl på plats svetsades bron fast i de förbyggda brofundamenten.

Fler bilder hittar du hos Trafikverket.

Senaste nytt

Aktuellt från Kungens Kurva

Påfart i Kungens kurva stängs av tillfälligt i oktober

2017-09-29

Under oktober/november genomför Trafikverket trafikomläggningar på E4/E20 i Kungens kurva där arbetet med E4 Förbifart Stockholm pågår. I och med det stängs påfarten från trafikplats 150 Lindvreten norrut av.

Läs mer

Senaste numret av Kungens Kurva Magasinet

2017-09-21

Nya numret av Kungens kurva Magasinet har fullt fokus på Kungens kurva-dagarna med särskilda erbjudanden från butikerna.

Läs mer

Sveriges modernaste resort ska skapas i Kungens kurva

2017-06-22

Nu bjuder Huddinge kommun in exploatörer att lämna in idéer för att skapa Sveriges modernaste badanläggning, hotell och konferensanläggning i Kungens kurva.

Läs mer

Till nyhetsarkivet